MOTOREN REPARATIE EN WIKKELEN
Home Reparatie Wikkelen Service Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motoren
Transformatoren
Werkwijze
Lakken

LAKKEN

Extra aandacht voor het onderdeel "lakken". Hierover krijgen we heel vaak reacties en vragen. Het gaat dan ook over een belangrijk onderdeel in het proces.

De wikkeldraad bestaat bijna altijd uit een koperen kern met daaromheen een isolatielaag. Deze extra laag is natuurlijk nodig om de draden ten opzichte van elkaar te isoleren. Door de verschillende diktes van de draad ontstaan kleurverschillen, maar die worden ook veroorzaakt door de soort isolatielak. Op onderstaande foto ziet u links een draad van 0,06 mm2. Dit is dunner dan een menselijk haar.

Een draaiende motor gaat hoe dan ook trillen en wordt binnenin warm. De temperaturen kunnen aardig oplopen en daarom is de isolatie van de draden geschikt voor hogere temperaturen. De trillingen vormen een groot probleem. Bij een motor die 3000 toeren per minuut maakt gaan de onderlinge draden als gevolg van de trillingen heel vaak langs elkaar schuren. Een lichte schuring, maar door het aantal trillingen zou de isolatie in no-time weggeschuurd zijn met de nodige rampzalige gevolgen.

Het is dus zaak om de verschillende draden die naast elkaar liggen, ten opzichte van elkaar te fixeren. Dit wordt gedaan door van de spoelen één vaste massa te maken. Hiervoor gebruiken we impregneerlak. De complete motor wordt ondergedompeld in een lakbad. Hier blijft hij een tijdje tot dat alle lucht tussen de draden vervangen is door lak. Om dit proces te optimaliseren wordt de motor indien nodig voorverwarmd. Dit geeft een beter resultaat.

Als de motor lang genoeg ondergedompeld is geweest wordt hij weer uit het bad getakeld en laten we hem even uitdruppen omdat er anders natuurlijk onnodig veel lak in de motor achter blijft. Daarna moet de lak drogen. Dat zou heel erg lang kunnen gaan duren en daarom wordt het droogproces voortgezet in een oven.

Het hele ovenproces is geautomatiseerd. Om een optimaal resultaat te behalen wordt gedurende de tijd van het drogen met verschillende temperaturen gewerkt. Elke temperatuur is voor een bepaalde tijd ingesteld. Het totale tijdsbestek van het ovendrogen bedraagt 13 uur. Om de energiekosten te drukken, maar zeker ook om tijd te winnen, wordt dit proces steeds 's nachts uitgevoerd. Helaas kunnen we dit proces niet bespoedigen zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Een klant zal het natuurlijk vervelend vinden omdat tijd geld is, maar de tijd van het drogen zijn we helaas altijd kwijt. Omdat dit 's nachts gebeurt verliezen we niet echt veel tijd.

Uiteindelijk ziet het binnenste van de motor uit zoals op de bovenstaande foto te zien is. De verschillende draden zijn door middel van band gefixeerd. Als extra protectie tegen het schuren van de draden onderling is op de foto de impregneerlaklaag te zien. Als de motor er zo uitziet kan hij verder helemaal gemonteerd worden. Als hij weer helemaal in elkaar gezet is kan hij ook pas voor het eerst helemaal getest worden.

 

 

Copyright © 2000 Salden Elektro BV Born - www.saldenelektro.nl - disclaimer - contact