MOTOREN REPARATIE EN WIKKELEN
Home Reparatie Wikkelen Service Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preventief
Mechanisch
Balanceren
Testen
Advies

BALANCEREN

Roterende machineonderdelen of constructies die niet in balans zijn, door een onevenwichtigheid van de massa, veroorzaken trillingen en onlosmakelijk daarvan onnodige slijtage. Door machineonderdelen te balanceren worden deze trillingen voorkomen.

Salden Elektro beschikt over de specialistische kennis, apparatuur en mensen om machineonderdelen van diverse afmetingen weer in balans te brengen. Onbalans kan op verschillende manieren worden gecorrigeerd door een of ander materiaal toe te voegen (lassen, lijmen, vastbouten) of te verwijderen (boren, slijpen, schuren). Dit gebeurt op een precies bepaalde plaats op het object. Hiervoor hebben we een grote balanceerbank ter beschikking.

De onderdelen, zoals rotors en ankers van motoren, maalschijven, assen, ventilatorfans en dergelijke, die wij in ons bedrijf dynamisch balanceren, mogen tot 1000 mm in doorsnee zijn, 1800 mm lang en 1500 kg zwaar zijn.


UITLIJNEN

Wanneer een machine niet goed uitgelijnd is zal dit overbelasting en trillingen veroorzaken. Dit heeft negatieve invloeden op: de levensduur van de lagers, de slijtage van de koppeling, de slijtage van afdichtingen en rubbers, het energie verbruik, geluidshinder (trillingen) en de kwaliteit van het product. Uitlijnen wil zeggen dat de hartlijnen van twee of meer gekoppelde machines in één lijn met elkaar komen te liggen.

Het is dus noodzakelijk dat één machine als referentie wordt gekozen en dat van de andere, indien noodzakelijk, de positie wordt gewijzigd.

Er zijn 2 soorten uitlijnfouten: een hoek uitlijnfout en een parallelle uitlijnfout. Bijna altijd is een uitlijnfout een combinatie van deze twee. Een hoek uitlijnfout wil zeggen dat de twee hartlijnen een hoek hebben ten opzichte van elkaar die niet overeenkomt met 180°. Bij een parallelfout staan de hartlijnen niet op één lijn met elkaar.

Correctie van uitlijnfouten vindt meestal plaats door middel van het toevoegen of verwijderen van vulplaatjes onder machinevoeten (in het verticale vlak) en het zijdelings over een kleine afstand verschuiven van de machine in het horizontale vlak.

Snel, flexibel en ongekend nauwkeurig. Dat zijn de kwalificaties van metingen die Salden Elektro bij u op locatie verricht met behulp van geavanceerde laseroptische meetapparatuur voor as-uitlijningen. Mochten de metingen daartoe aanleiding geven, dan worden de geconstateerde afwijkingen vakkundig en precies verholpen. Dit resulteert in een langere levensduur, lagere onderhoudskosten en een sterk verminderde kans op een onverwachte productiestop.

 

  

Copyright © 2000 Salden Elektro BV Born - www.saldenelektro.nl - disclaimer - contact